Afvoer verstopt? Probeer eerst deze vijf methoden.

wastafel
Nieuws

Een verstopte afvoer komt helaas maar al te vaak voor. Hoe hard we ook proberen om geen vuil door de putjes te spoelen, een opstopping af en toe is onontkoombaar. Gelukkig is het vrij simpel om dit probleem zelf op te lossen op een milieuvriendelijke en goedkope manier.

1. Maak zelf de sifon schoon

Een onaangenaam werkje en je hebt zeker baat bij een goede ventilatie in de kamer, maar het reinigen van de sifon is zeer effectief. Doe een paar keukenhandschoenen aan, zet een emmer onder je sifon en ga aan de slag. Je zal verstelt staan van wat er allemaal in je emmer terecht komt nadat je de pijpen los gedraaid hebt. Maak alles schoon, ook de pijpen die vastzitten en zorg er voor dat alles weer netjes in elkaar geschroefd is voordat je de kraan aanzet.

2. Gebruik de ontstopper

Een ouderwetse ontstopper kan vuilophopingen in de zwanenhals makkelijk vrijmaken. Zorg er wel voor dat je de overloopgaten dichthoudt zodat er geen lucht naar binnen kan komen. Zet de ontstopper op de put en maak een paar pompende op en neer bewegingen. Als de prop weg is, zal het water vlot weer weglopen.

3. Bak soda en azijn

Deze methode wordt al jaren gebruikt en sommige mensen zweren er nog bij. Neem een kopje bak soda en strooi dit in het putje. Giet de azijn er langzaam bij, het mengsel zal gaan schuimen en borrelen. Wacht vijftien minuten en spoel alles schoon met kokend water.

4. Gebruik de afvoer niet als prullenbak

Het komt nog regelmatig voor dat de afvoer echt letterlijk als prullenbak wordt gebruikt. Alles wat weg moet, wordt dan weggespoeld in de prullenbak. Het moge voor zich spreken dat de afvoer hier niet voor is gemaakt en hier ook zeker niet tegen kan. De afvoer zal snel verstopt raken door zaken die niet in water oplosbaar is. Het is daarom zaak om zorgvuldig met de afvoeren om te gaan en niet zomaar van alles en nog wat door de afvoer te spoelen. Het is daarom verstandig om een prullenbak in de buurt van het toilet neer te zetten, zodat daar het afval in doorgespoeld kan worden.

5. Matig gebruik van wc-papier

Een ander veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van verstoppingen is, het gebruik van teveel toiletpapier. Gebruik toiletpapier met mate, zodat er geen proppen in de afvoer kunnen ontstaan. In principe kan toiletpapier goed in water oplossen zodat het geen probleem hoeft te vormen in de afvoer, maar wanneer er teveel toiletpapier wordt gebruikt, kan het niet meer goed oplossen. Mocht je dus onverhoopt alsnog veel toiletpapier nodig hebben, spoel dan tussendoor een keer door zodat het meeste papier alvast weg kan spoelen.

Verstopping voorkomen

Je kan verstoppingen makkelijk voorkomen door je pijpen en de sifon regelmatig te reinigen en leeg te halen. Gebruik de bak soda en azijn mix ook als er nog geen verstopping is. Verder is het verstandig je putjes af te dekken met een netje dat het vuil opvangt voordat het de pijpen in kan gaan. Heb je ondanks dit alles nog steeds problemen, dan is het tijd om een loodgieter te bellen.

Waarom kiest u voor ons?

24 uurs service

Snel en voordelig

De vakman in uw regio!

Allround loodgieter

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button