Stappenplan voor bevroren leidingen ontdooien

Nieuws

Indien de waterleidingen van uw woning niet goed tegen vorst beschermd zijn, dan kan het voorkomen dat u met bevroren leidingen te maken krijgt. Het water dat in de leidingen zit kan in dat geval bevriezen en dit gaat gepaard met allerlei problemen. Zo zal er bijvoorbeeld geen water meer uit de kraan komen. Een erger probleem is dat het bevroren water de leiding ook kan laten springen. Zowel leidingen binnenshuis als buitenshuis lopen dit risico wanneer de temperaturen buiten onder het vriespunt komen. Indien u met bevroren leidingen te maken krijgt, dan kunt u deze volgens dit stappenplan ontdooien.

Hoofdkraan afsluiten en inspectie

Als er sprake is van bevroren leidingen dan zal u hier snel genoeg achter komen. Het ijs blokkeert namelijk de doorgang in de leiding en dit zorgt ervoor dat er geen sprake meer is van een watertoevoer naar de kranen. Op het moment dat u dus de kraan openzet zal hier geen stroom water uitkomen. Het is dan tijd om in actie te komen. De eerste stap die u moet nemen is het afsluiten van de hoofdkraan. Het kan namelijk voorkomen dat de bevroren leiding ergens gebarsten of gescheurd is. De volgende stap is dan ook om te inspecteren of u met uw ogen barsten of scheuren in de leidingen kunt waarnemen. Indien dit het geval is, dan kunt u het beste direct een loodgieter inschakelen.

Ontdooien van bevroren leidingen

Ziet u niet direct scheuren of barsten tijdens uw inspectie dan kunt u overgaan op het ontdooien van de bevroren leidingen. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Als het om een leiding binnenshuis gaat dan kunt u de verwarming aanzetten of een elektrische kachel in de ruimte plaatsen. Buitenshuis bevroren leidingen ontdooien zal iets moeilijker gaan. U moet in dat geval eerst wachten tot het buiten niet meer vriest. Vervolgens kunt u het ontdooiingsproces versnellen door bijvoorbeeld een doek om de leiding te wikkelen en deze te doordrenken met warm water. Een andere optie is een föhn op de waterleiding richten. Zet pas na het ontdooien de hoofdkraan weer aan en controleer goed of er geen lekkages in de leidingen zijn ontstaan.

Waarom kiest u voor ons?

24 uurs service

Snel en voordelig

De vakman in uw regio!

Allround loodgieter

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button